opstellingen

En toch voel je steeds weer dat werken met die ene collega lastig is voor je. Of dat familielid, waarmee het niet ontspannen is, maar waarmee je eigenlijk altijd een strijd lijkt te voeren. Een onderhuidse irritatie die altijd opkomt. Je weet niet waar dat vandaan komt, maar het maakt je werkplek of een verjaardag minder prettig bij tijd en wijlen. Sommige dagen gaat het prima, maar als jullie samen zijn is het er weer en voel je de irritatie opkomen. Als je een zucht hoort voordat er gepraat wordt, weet je dat dit een moment is waarop jij er niet bij wilt zijn.

Herken je dit? Of herken je dat je steeds in dezelfde soort lastigheid terecht komt met iemand in je omgeving? Misschien is dan een kennismaking met opstellingen iets voor je, want we handelen niet alleen bewust en bedachtzaam. We reageren ook vanuit een oeroud systeem waarmee we verbonden zijn: onze familie. De manier waarop daar een soort code heerst waaraan iedereen gebonden is heeft invloed op hoe je nu handelt. Onbewust zien we in werk of vereniging mensen langskomen waarop we reageren alsof het iemand is uit de familie. Het is handig te herkennen hoe dat werkt, hoe het invloed heeft en ook wat je kunt doen of kunt laten. Ik werk graag met opstellingen, omdat het op basis van feiten direct zicht geeft op de totale situatie, de bewegingen tussen mensen en waar het knelt en schuurt. Alles in eens zichtbaar en helder…

Want waar mensen met elkaar verbonden vormen zij samen een systeem. Een systeem dat regels heeft en als een zelfstandig organische groep zorgt dat iedereen een plaats heeft en vanuit zijn of haar plaats een rol vervult dat het systeem ondersteund. Bij individuele vragen of bij teamvragen is dit een manier om te onderzoeken hoe het systeem werkt en waar het systeem in onbalans raakt.

In een opstelling krijgt iedereen in het systeem een plek en worden actie en reactie zichtbaar door hoe de mensen zich in het systeem bewegen. We werken aan tafel, met lege plekken of met zogenaamde representanten, zonder dat de rol helder is die iedereen heeft, kijken alleen naar wat er gebeurd en wat dit oproept. Als begeleider bewaak ik het proces en stel vragen, zodat helderheid ontstaat over wat er speelt. In de coaching kan dit verder individueel worden uitgewerkt: wat kan er worden gedaan of wat kan er gelaten worden als je weet dat het werkt zoals het werkt?

traject | teams | voor iedereen